تاثیر رنگ ها
انسان از طریق حواس پنج گانه خود با محیط اطراف و سایر همنوعانش «ارتباط» برقرار میکند و در این میان «بینایی» که تعریف عملی آن دیدن است، مهمترین، دقیقترین و پرکاربردترین حسی است که انسان برای ایجاد ارتباط بهتر از آن بهره میجوید .
برای برقراری ارتباط از طریق حس بینایی لازم است «درک بصری» حاصل آید تا پیامهایی رد و بدل شود. اهمیت فوقالعاده ارتباط بصری در این است که برای فهمیدن یک پیام بصری لازم نیست انسان سواد بصری تحصیل کند. زیرا این توانایی را اغلب افراد به طور ذاتی دارا هستند. البته ناگفته نماند آموختن مهارتها و تکنیکهای برخی از شاخههای هنری از قبیل طراحی، نقاشی، گرافیک، سینما، تئاتر، عکاسی و ... میتواند این حس را برای درک بهتر تقویت کند. برتری ارتباط بصری به این سبب است که پیام را زودتر و راحتتر منتقل کرده و قابلیت دریافت آن را آسانتر میکند، مخاطبان فراوان رسانه های تصویری به نسبت دیگر رسانه ها، خود دلیلی بر برتری ارتباط بصری است .
عناصر دهگانه بصری
آنچه امکان دیدن یا به عبارت دیگر ایجاد ارتباط بصری را مهیا میکند به عبارتی ده عنصر است که شامل نقطه، خط، سطح، حجم، بافت، نور، ریتم، سایه و روشن، حرکت و رنگ میباشد.
تأثیر روانی رنگ
رنگ یکی از ادراکات بصری است و در فرهنگ و هنرهای مختلف به جنبه های متفاوت آن از جمله تأثیرات روان شناختی آن توجه شده است. در عصر حاضر روان شناسی نقش بسیار مهمی را در زندگی بشر ایفاء می کند، از کارکرد و توسعه ی آن درآموزش گرفته تا رفع نارسایی های اجتماعی و...
رنگ ها بر نیاز های روحی و روانی و شرایط یادگیری و کنترل رفتارهای خشمگینانه و احساسات و سطح انرژی اثر دارد.
رنگ ها در کنترل نبض و تپش قلب و فشار خون واشتها و حتی خواب مفید هستند وهمچنین در درمان بیماری های مانند میگرن و سرطان و اعتیاد و.. اثر دارد. رنگ میتواند خود حامل و ناقل پیام باشد و با بیننده ارتباط مستقیم برقرار سازد مانند سیاهپوش کردن مساجد در ایام خاصی که خود انتقالدهنده پیام عزاداری و اندوه است .
تاثیر روانی رنگ ها مبحث بسیار گسترده است.
(color association) تداعیات رنگ چیست؟
تداعیات رنگ ، عبارت است از انچه که با دیدن رنگ در ذهن فرد خطور میکند. که خود این موضوع بخشی از تداعیات برند است.
به عبارت دیگه به شناخت دقیق از مفهوم هویت رنگ و کارکردهای روانشناختی آن بر ذهن مخاطب تاکید دارد .برای مثال:
برای انتخاب رنگ در هر قسمت از محصول از ۷کارشناس در حوزه های متفاوت نظرسنجی صورت و در شرکت ژیلت P&G در هلدینگ
گرفته و در آخرین مرحله ، تیم برندینگ آن شرکت رنگ نهایی را انتخاب مینماید.
در بین این ۷نفر افرادی از قبیل روانشناس و جامعه شناس و معمار دیده میشود . با توجه به نقشه برند آن محصول رنگ مورد نظر انتخاب و یا در آینده اصلاح میشود .
متاسفانه در ایران ، انتخاب رنگ یا توسط مدیر عامل ،مدیرتولید و یا یک طراح انجام میشود!!
حال انکه اگر این شیوه درست میبود حتما شرکت های بزرگ برای کاهش هزینه های خوداز این کار استفاده مینمودند .
تداعیات رنگ و بازاریابی
نتیجه ی تحقیقات دبیرخانه نمایشگاه بین المللی رنگ سئول نشان میدهد که 92.6% مصرف کنندگان ، تاثیر عناصر دیداری در زمان خرید رابسیار مهم دانسته اند .%5.6 لمس نمودن محصول را مهم دانشته اند .و شنیدن و بوییدن در حدود %0.9 اهمیت داشته اند.
در زمان که از این مصرف کنندگان در خصوص میزان اهمیت رنگ در زملن خرید پرسیده شد ، 84.7%انها احساس می نمودند که رنگ ، در بین تمام عناصر و عوامل موثر در انتخاب یک محصول مهم تر است.
نتایج تحقیق CCICOLOR نیز نشان می دهد . که مشتریان به صورت ناخودآگاه در خصوص اشخاص ، محیط و یا محصولات در 90 ثانیه اول
برخورد، در حدود 62%تا 73% قضاوتشان بر اساس رنگ است.
نتایج تحقیقات Henley Center نشان میدهد که 73% تصمیمات خرید در محل فروش صورت میپذیرد. در نتیجه چشم گیر بودن فضا و نتایج تحقیقات
ارائه اطلاعات موثر ،عناصر کلیدی موفقیت می باشد.
رنگ و هویت برند
1_ رنگ موجب افزایش شناخت برند تا 80% میگردد
برای مثال شرکت EZ squirt Blastin' Green یک سس کچاپ سبز رنگ تولید کرد . این شرکت بیش از 10میلیون بطری سس کچاپ را در هفت ماه اولین سال معرفی این محصول فروخت این شرکت در هفت روز هفته و به صورت 24ساعت کار میکرد تا بتواند پاسخ گوی تقاضای بازار باشد.
نتیجه ی تلاش های این برند 23میلیون دلار فروش بود که بالاترین افرایش فروش در طول تاریخ یک برند است. همه این ها فقط به خاطر یک تغیر رنگ.
2_رنگ موجب تقویت و افزایش حافظه میشود
اگر در یک تصویر برابر با هزار کلمه حرف باشد ، یک تصویر با رنگ های طبیعی شاید حدود یک میلیون حرف داشته باشد ،ذهن انسان هوشمند است.روانشناسان بررسی نموده اند که رنگ در زندگی بیش از سطح درک حس های ماست. رنگ میتواند موجب تقویت ذهن انسان در جهان شود. مغز توانایی ثبت و ذخیره تصاویر رنگی را بیش از تصاویر سیاه و سفید دارد و در یادآوری آن نیز موفق تر است.
نقش رنگ در روابط عمومی
روابط عمومیها تلاش میکنند با برقراری مناسبترین ارتباط، ضمن انتقال پیام به مخاطبان آنها را تا آستانه پذیرش مقاصد سازمانشان ترغیب کنند، آنها میکوشند اهداف خویش را به گونهای ترغیب کنند که مخاطب، خود را به اهداف سازمان متبوع روابط عمومی نزدیک کند و به آستانه پذیرش آن برساند این مرحله را برخی «مرحله اقناع» مینامند .
همچنین این عامل بصری در امر تبلیغات، تعلیم و تربیت، روان درمانی، تزیین و ... مهم و تأثیرگذار بوده، فکر، اندیشه و احساس افراد را متأثر ساخته و موفقیت یا عدم توفیق، امیداوری و ناامیدی، تحرک یا سکون و ... را تقویت و تضعیف میکند .
- ۹۹/۰۷/۰۹